AZBUKUM
Уђите у курс. Пријавите се.
(одрасли)
Пријавите се.
(деца и млади)
Пријавите се.
(професор)

Програми и нивои

AOС програми

Постоји три Азбукумова онлајн програма за учење српског језика: регуларни, фокус и разговорни.

Сваки програм нуди курсеве на почетном (А1), основном (А2) и средњем (Б1) нивоу. Они се разликују по својој структури и по приступу учењу језика. На пример, регуларни програми нуде постепено савладавање језика, док су фокус и разговорни програми усмерени на циљано усавршавање одређених језичких знања, попут граматичких правила и вокабулара (фокус програми), односно, на развијање говорних вештина (разговорни програми).

Ова три типа АОС програма представљају савршену комбинацију приступа учењу српског. Ви можете уписати, на пример, регуларни програм и напредовати корак по корак на скали знања, од нижег ка вишем нивоу. Током похађања регуларног курса можете креирати нову комбинацију додајући на своју листу фокус или разговорни курс. Богаћењем комбинације обезбедићете себи више могућности да истражите, упознате и савладате све аспекте српског, све до високог нивоа (Б2).

AOС нивои

Азбукум онлајн српски нуди програме за три основна нивоа: почетни (А1), основни (А2) и средњи (Б1). Садржај свих нивоа заснован је на Азбукумовој скали знања српског као страног/нематерњег језика, акредитованој од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Азбукумова скала знања усклађена је и са Заједничким европским референтним оквиром за учење језика (Common European Framework of Reference for Languages, CEF).

Ако имате предзнање из српског, а желите да се упишете на неки од АОС програма, предлажемо да урадите Улазни тест и проверите како се Ваше знање позиционира на Азбукумовој скали. С тим у вези моћи ћете лакше да одаберете прави курс за Вас. Ако нисте сигурни који је програм најбољи за Вас, обратите се АОС тиму и добићете прави савет.

Нивои регуларног програма

У жељи да полазницима курсева обезбедимо што угоднији рад, АОС тим аутора курсева поделио је нивое регуларног програма на поднивое (А1.1+ А1.2, А2.1+А2.2, Б1.1+ Б1.2). Деобом у мање сегменте, богата грађа српског језика приказана је у мањем обиму и са више вежбања. Овиме је обезбеђен безбедан процес самосталног савладавања српског које се нуди на регуларним курсевима српског.

Нивои фокус програма

Фокус курсеви нуде вежбања за три нивоа: почетни (А1), основни (А2) и средњи (Б1) ниво. Стога се пре уписа на фокус програм, ако већ имате неко предзнање српског, саветује да урадите Улазни тест.  

За сваки ниво дата је листа различитих тема предвиђена грађом поменутог нивоа. Теме нуде вежбања, како из области граматике и проширења вокабулара, тако и из развијања вештине разумевања аудио и видео материјала. Уз вежбања се дају кратка граматичка објашњења, као и запис текста аудио и видео материјала за лакше разумевање и праћење.

Свој фокус пакет сваки полазник креира сам бирајући десет тема са понуђене листе, већ према сопственом нахођењу, а у складу са оним што мисли да му је најпотребније.

Овде се налази делимична листа тема за почетни ниво (А1).

Више

Нивои разговорног програма

Разговорни програм креиран је за све нивое Азбукумове (ЦЕФ) скале: почетни (А1), основни (А2), средњи (Б1), виши (Б2) и високи (Ц1).

Пре уписа на разговорни ниво потребно је да урадите Улазни тест и позиционирате своје знање на Азбукумовој скали знања српског.

Групни курсеви

Укључите се у конверзационе курсеве који се организују преко интернета ма где да живите. Можете вежбати своје говорне вештине са људима који српски знају на сличном нивоу као и Ви. А Вас час може се одржавати у виртуелној АОС учионици или у учионици Азбукум Центра у Србији коју ћете „ући“ кад зазвони за час.

Индивидуални курсеви

Можете вежбати свој изговор и вештину говорења на српском на индивидуалним сусретима са АОС професором. Ритам и интензитет индивидуалног разговорног курса зависи од вас. Трајање сусрета са АОС професором може бити 30 или 60 минута. Сусрете можете организовати сваки дан или само пар пута недељно. Овај вид вежбања сјајан је у комбинацији са регуларним и/или фокус курсевима.

Ексклузивни индивидуални курс

Ако желите да учите српски са АОС предавачем, а не преко интерактивног регуларног курса, можете изабрати ексклузивни онлајн курс. Он се организује преко Скајп или Зум платформе и у њему су комбиновани различити приступи српском. Цео се курс прилагођава Вама, од распореда до садржаја сваког сусрета. Наставни материјали (уџбеник, аудио, граматички преглед, речник) се шаљу на Вашу кућну адресу регуларном поштом. Додатне материјале за сваки сусрет АОС предавач спрема само за Вас и доставља Вам их преко имејла.  Овај курс се састоји од 30 сусрета, а сваки сусрет траје 45 минута. За више информација о овом типу курса, обратите се АОС тиму.

Распоред

Ако желите да учите у групи, постоји могућност дељења сусрета са само једним колегом или са више њих. Покушаћемо да организујемо курс по Вашој мери и у терминима који Вам највише одговарају, а према понуђеном распореду за АОС разговорни програм. Да бисмо могли да Вас укључимо у групни курс, неопходно је да знамо Ваш ниво српског.

За индивидуалне термине сусрета договарате се директно са АОС предавачем.

Теме за разговорни програм

Свака група на разговорном програму има по једну тему за сваки сусрет, адекватно прилагођену нивоу групе. На почетку сваког сусрета даје се листа нових речи, уобичајених или необичних израза и фраза који ће се вежбати током сусрета. За више нивое (попут Б2 или Ц1) биће унапред послати пасажи за читање као мотивација за разговор на сусрету.

Пре него што се упишете на АОС разговорни програм, напишите нам шта очекујете и чему стремите током  курса. Ово ће бити од помоћи када се бира право место за Вас.